ITW gjør arbeid i høyden sikrere
ITW gjør arbeid i høyden sikrere

ITW gjør arbeid i høyden sikrere

27-08-2018 Generelle nyheter

Risikoen for fallulykker er stor ved å arbeide på tak. Da kan rett valg av verktøy og materialer forbedre arbeidsmiljøet der tidspress og værforhold legger ekstra press på byggeplassene. Det forklarer leverandøren bak Paslode, SPIT og NKT Fasteners.

Ifølge Arbeidstilsynet så er bygg- og anlegg blant de næringene med flest rapporterte arbeidsskader og arbeidsulykker, og det er fallulykker som dominerer statistikkene. Ofte skjer ulykkene i forbindelse med at medarbeiderne bærer rundt på verktøy og materialer. Det er derfor en viktig oppfordring til alle i bygge- og anleggsbransjen at de bør tenke ekstra godt over valg av verktøy og materialer som kan være med på å redusere denne risikoen.

Mange små fordeler gjør tilsammen en stor forskjell
- Særlig ved takarbeid er risikoen stor på grunn av vanskelige forhold og underlagets helning. Det forklarer produktsjefen Kjetil Ebbestad fra ITW Construction Products som er leverandør av innfestningsløsninger som Paslode, SPIT og NKT Fasteners.

- Det er mange tiltak man kan gjøre ved å velge løsninger som er utviklet med fokus på å optimere arbeidsmiljøet. Når man har begrenset med tid og jobber i høyden så gjelder det å utnytte alle fordelene man kan få. For eksempel vil gassverktøy bidra til at man ikke trenger å ta hensyn til slanger, det skaper et mer tilrettelagt arbeidsmiljø som kan redusere risikoen for fallulykker.

Effektiviser arbeidsdagen
Han nevner også at mange firmaer benytter trykkluftpistoler til oppgaver som også kan løses med moderne gassverktøy. ITW Construction Products leverer begge typer verktøy til norske byggeplasser og opplever ofte at håndverkere bruker unødvendig tid på å rigge kompressorer til og fra:

- Mange av oppgavene som utføres med luftverktøy utføres faktisk best med gassdrevet verktøy. Det kan være innfestningsoppgaver som må utføres med luftverktøy, men i de fleste tilfeller kan man bruke gassverktøy, som for eksempel feste byggbeslag på trelekter. Da er gassdrevet verktøy det optimale valg. Derfor er det potensiale for å spare opptil en time om dagen på håndtering av kompressorer, samtidig som man reduserer risikoen for å snuble i løse luftslanger forteller Kjetil Ebbestad og avslutter med enda et eksempel:

- Innenfor beslag finnes det flere muligheter for å forenkle arbeidet uten å gå på kompromiss med kvalitet. Vi har blant annet utviklet beslagserien Paslode Powerline i høystyrkestål til fastgjørelse av takkonstruksjoner, og den er opp mot 55 % lettere enn tradisjonelle beslag.